Kore Efsanevi Yaratıklar Rehberi


Kore efsanevi yaratıklarının modern eğlence dünyasında kullanımı, son yıllarda daha popüler hale geldi. K-Dramaların etkisi bu konuda çok büyük olsa gerek ...Dramaların bize sevdirdiği bu yaratıkları ne kadar tanıyoruz peki ?
Geleneksel  Kore mitolojisi, bu yaratıklar hakkında bilgi edinmek isteyenler için çok daha fazlasını sunuyor. Bu yüzden sizin için araştırmayı yaptık ve Kore tarihinin dokusuna ulaşan bu mistik karakterlerin ardında ki hikayeleri paylaşmaktan heyecan duyuyoruz!

Dokkaebi 도깨비


Dokkaebi veya  Goblinler , Kore efsanelerinin büyük bir kısmıdır ve tarihi Silla dönemi kadar uzanır. Son yıllara doğru Dokkaebi gizemli ve insan benzeri yaratıklardan çirkin, trol benzeri canavarlara evrimleşmiştir - ama güçleri her zaman aynı kalmıştır, en yaygın haliyle onlar, süpürgeler gibi cansız nesnelerin ruhuna sahip olabilmektedir. Çoğunlukla zararsızdır, günlerini kötü insanları kandırmak ve iyi olduklarını düşündüklerini ödüllendirmekle  geçirir .
Dokkaebi'nin genellikle ormanlarda, mezarlıklarda ve terk edilmiş yollarda veya evlerde ikamet ettiği biliniyordu.

Dokkaebi her türlü formda olabilir. Bazıları; Cham Dokkaebi  ( 참 도깨비 ) yaramaz goblinler,  G ae dokkaebi  ( 개 도깨비 ) şeytani goblinler,  Oedari dokkaebi  ( 외다리 도깨비 ) garip tipli goblinler ve  insanları cezbettiği  bilinen bekar goblinler olan Gaksi dokkaebi  ( 각시 도깨비 )  ( Bizim meşhur dizimiz Goblindeki ''Gong Yoo ''gibi sanırım :))

Gwisin 귀신

Meşhur bildiğimiz Kore Hayaletleri ; bir işi tamamlayana kadar fani dünyasında hapsedilen ve o işi huzura kavuşup ölüler dünyasına gidemeyen fantastik karakter. Bu görevlerden bazıları; intikam, suçluluk ya da sadece sevdiklerinizle daha uzun kalmak istemek.

Dokkaebi gibi Gwisin, evler, yollar ve hatta okullar gibi terk edilmiş yerlerde bulunurdu. Filmlerde ve çizgi romanlarda Gwisin, tipik olarak uzun beyaz elbiselerde soluk benizli, ürkütücü varlıklar olarak gösterilir - çünkü geleneksel olarak beyaz hanbok cenaze törenlerine giyilir, bu yüzden Gwisin sık sık beyaz giyimli olur.

Gwisin'in yüzlerini örten uzun siyah saçları vardır. Kişiliklerine ve ölüm nedenine bağlı olarak, bu hayaletlerin yüzsüz görünebileceği söylenirdi. Erkek Gwisin oldukça nadirdi, bu yüzden çoğu Koreli hayalet kadındır ve korkunç bir canavar olarak ya da normal kendileri gibi görünmeyi seçebilirlerdi. Gwisin ayrıca, onları oldukça tehlikeli yaratıklar yapan nesneleri hareket ettirme gücüne sahipti.

Jeosung Saja  저승사자


Son dramalarda kullanılan son derece popüler bir başka Kore efsanesi de Jeosung Saja'nınki; Cehennem Yetkilileri olarak da bilinir  . Bu efsanevi yaratıklar, hem iyi hem de kötü ruhlara öbür dünyaya rehberlik etme göreviyle suçlanıyorlardı.
Zavallı ve acımasız karakterler oldukları söylense de, Jeosung Saja oldukça zararsızdır.

Geleneksel olarak,  karanlık elbiseler ve siyah giyinirler ve Joseon döneminde birçok soylu erkeklerin taktığı şapkadan takarlar. Her canlı ruh için ölüm tarihini bellidir ve bu verilerin olduğu bir dosya taşıdıkları söylenir.

Bildiğiniz Goblin dizisinde ki bizim sevimli azrailimizi (Lee Dong Wook) anlatmışlar işte :)

Gumiho 구미호


Bizim bildiğimiz haliyle dokuz kuyruklu tilki ve oldukça tehlikeliler.
Bu tehlikeli tilki ruhları istedikleri bir şeye dönüşme gücüne sahiptiler, ancak genellikle genç bir kadın biçimini almayı tercih ediyorlar. İnsanların karaciğeri ile beslenen şeytani yaratıklar oldukları söylentileri vardır. Onların kana susamış alışkanlıklarına rağmen, bazı efsaneler insan olmak isteyen gumihoların olduğundan bahsetmişlerdir, bu da insanı binlerce gün boyunca öldürmekten kaçınarak mümkündü ve ancak o zaman, bir insan olabiliyorlardı. ( Bildiğiniz bizim GUMİHO filmindeki senaryo )

Yong 용


Çinli efsanevi ejderhanın Kore versiyonlarıdır . Açgözlülük ve ateşle ilişkilendirilen Avrupalı ​​ejderhaların aksine, Koreli ejderhaların barışçıl ve bilge yaratıklar olduğu söylenirdi. Üç farklı ejderha türü vardı; Yong en güçlüsü, dağlarda bulunan Kyo ve okyanuslarda yaşayan ve Yo .

Doğu Asya mitolojisinde bulunan diğer ejderhalara benzemekle birlikte, Kore ejderhası daha uzun bir sakallı olarak tanımlandı ve bir şeyler üretme yeteneğine sahip olduğu söyleniyordu. Gumiho ya da Dokkaebi'ye kıyasla onları daha az görülebilen efsanevi yaratıklardı.

Samjoko 삼족오


Efsaneye göre üç bacaklı kargadır. Samjoko'nun güneşte yaşadığını, ayın içinde de efsanevi bir kaplumbağanın yaşadığını söyledi.
Samjoko'ya güneş tanrıları olarak ibadet edildi ve büyük iktidarın sembolleri olarak görülüyordu - hatta bazıları Samjoko'nun ejderhalardan daha güçlü olduğunu düşünüyordu.
Samjoko , diğer efsanevi yaratıklar kadar Kore medyasında kullanılmamasına rağmen bazı eski filmlerde mevcuttur.

Bul-Gae 불 개


Tam anlamıyla tercüme etmek gerekirse ateş köpeği , karanlığın yaratıkları demektir. Karanlık dünyalardan (Gamangnara ) geliyorlardı ve o bölgede Kral'ın kontrolü altındaydı.

Efsaneler, Gamangnara Kralı'nın bir gün güneşi ve ayı yakalamak için iki güçlü Bul-Gae gönderdiğini, ancak her ikisinin de Ateş Köpekleri için çok sıcak ya da çok soğuk oldukları için yakalayamadığını söylüyorlar. Ama kral pes etmiyor ve onları güneşi ve ayı çalmak için göndermeye devam ediyor ve her seferinde başarısız oluyorlar. Bul-Gae'ler her gittiklerinde onları (ay ve güneş) ısırırlarmış ve böylece güneş ve ay tutulması meydana gelirmiş .

👹👹👿👀👀  Değişik şeyler :)

Bu kayıt "hayalistic.blogspot.com" için hazırlanmıştır. İzinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.. ~(≧▽≦)~

Etiketler: ,